- In 2020 is het aantal miljardairs wereldwijd voor het eerst tot boven de 3.000 gestegen, zo blijkt uit een nieuw rapport van onderzoeksbureau Wealth-X.
- Het gezamenlijke vermogen van deze groep superrijken zwol vorig jaar aan tot 10 biljoen dollar.
- Er komt wereldwijd steeds meer kritiek op de groeiende welvaartskloof.
De pandemie was een zegen voor de superrijken, zo blijkt uit een nieuw rapport van onderzoeksbureau Wealth-X.
Het aantal wereldwijde miljardairs steeg vorig jaar tot boven de 3.000. Dat is niet alleen een toename van 13,4 procent ten opzichte van 2019, het is ook een primeur.
Het gezamenlijk vermogen van deze groep miljardairs zwol aan tot 10 biljoen dollar (dat zijn twaalf nullen!) – een stijging van 5,7 procent.
“Over het geheel genomen, was de wereldwijde pandemie een meevaller voor de rijkdom van miljardairs”, aldus het rapport. Volgens het onderzoeksbureau is dit te danken aan de vele monetaire stimuleringsmaatregelen en de zwellende winsten in belangrijke sectoren, die een nieuwe groep jonge selfmade miljardairs heeft gecreëerd.
China, waar zich op één land na de meeste miljardairs bevinden, deed het goed. Het aantal miljardairs nam daar met 20 procent toe. Het land telde eind vorig jaar 410 superrijken. Het best presterende Europese land was Duitsland, met 174 miljardairs. Dat was goed voor een derde plaats.
De tabel hieronder toont de landen met de meeste miljardairs in 2020 en de groei van het aantal miljardairs ten opzichte van een jaar eerder.
De meeste miljardairs wonen in de Verenigde Staten. Het land eindigde vorig jaar op de eerste plaats met 927 miljardairs, goed voor bijna een derde van het wereldwijde aantal.
Van de 15 rijkste miljardairs komt het gros uit de VS en vaak hebben ze hun rijkdom vergaard in techindustrie. Jeff Bezos, oprichter van Amazon, en Elon Musk, oprichter van Tesla, prijken bovenaan. De twee Europeanen in de ranglijst hebben hun miljarden verdiend in de mode-industrie.
De grafiek toont de 15 rijkste personen ter wereld..
Toenemende kritiek op de welvaartsongelijkheid
Het was niet voor iedereen een goed jaar. Werknemers liepen wereldwijd gezamenlijk 3,7 biljoen dollar aan inkomsten mis, aldus een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).
In het rapport van Wealth-X wordt de voortdurende en groeiende welvaartskloof genoemd als een factor die bijdraagt aan de toenemende onrust in de wereld.
"Naarmate de wereldeconomie de crisis geleidelijk te boven komt, kan het probleem van de toenemende ongelijkheid aanleiding geven tot meer gecoördineerde herverdelingsinspanningen op gebieden zoals belastingen en regelgeving", aldus het onderzoeksbureau.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gezegd dat een tijdelijke belasting op de rijksten kan helpen bij het herstel van de pandemie. Argentinië ging een stap verder en legde een eenmalige belasting op aan zijn rijkste inwoners, wat 2,4 miljard dollar opleverde.
“Het is gewoon niet eerlijk”, zei de Amerikaanse president Joe Biden in een recente speech waarin hij het had over de groeiende welvaartsongelijkheid. Ook in de Verenigde Staten wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een vermogensbelasting voor de superrijken.